Korutarvikkeet edullisesti verkkokaupasta!

9. Renkaista punottu kaulakoru

pe 22. toukokuuta 2015 06.00.00

Tilaa hopeakorutarvikkeet!

Työssäoppimisjaksooni kuuluu myös näyttöosuus. Näytön on tarkoitus osoittaa, miten hyvin työssäoppimisjaksolla opitut asiat ovat menneet perille. Top-jaksoni on ohjaustoiminta, joten lopuksi teen ohjeet kaulakorua varten. Ohjetta saa vapaasti käyttää hyödyksi omissa korutöissä ja sitä saa myös varioida.

Aluksi mietin millaisen korun tahdon tehdä. Halusin korun olevan sellainen, jonka pystyisi tekemään ilman juottamista tai poraamista ja jonka saisi tehtyä niin, että tarvittavat välineet eivät ole kalliita hankkia. Idea tähän koruun syntyi melko nopeasti, koska olen jo useamman viikon ajan halunnut kokeilla rengaspunontaa ihan kunnolla ja olen siis ehtinyt mielessäni jo pähkäillä erilaisia vaihtoehtoja.

Monet korualan ammattilaiset aloittavat korunsa suunnittelulla ja piirtävät koruistaan aluksi luonnoksia ja tekevät korun sitten luonnoksen mukaan. Minä itse olen enemmän sellainen tekijä, joka on kokeilunhaluinen ja tahdon tietää toimiiko jokin tekniikka. En myöskään ole koskaan ollut sitä mieltä, että olisin hyvä piirtämään luonnoksia päässäni olevista asioista niin siksi teen mielummin korusta proton tai harjoitusversion ja katson toimiiko jokin tekniikka ja miltä se sitten valmiina tulisi näyttämään. Tein aluksi korusta proton sen pohjalta, millainen kuva mielessäni oli siitä syntynyt. Proton avulla pystyin kokeilemaan toimiiko ajatus, ennen kun tein lopullisen korun, niin ei tarvitse sitten varsinaisen korun kohdalla todeta, että ei se toimikkaan.


Kun on selvillä millaista korua aletaan tekemään, pitää ensiksi miettiä mitä kaikkia materiaaleja korussa aiotaan käyttää, minkä kokoisia ja kuinka paljon niitä pitää olla.  Riipukseksi ajattelin jotain sellaista muotoa, joka on helppo sahata ja siihen ei tarvitse juottaa kiinni lenkkiä.

Päätin käyttää Ø 4mm renkaita, jotka teen 1,2 mm puolikovasta hopealangasta, 16 kappaletta kirkkaita Ø 0,6 mm lasihelmiä AB pinnoitteella, 0,7mm lankaa helmien kiinnittämiseen ja 1,0 mm hopealevyä. Ketjuun papukaijalukko ja leimalaatta. Tässä korussa voi käyttää 925 pitoisuusmerkittyä leimalaattaa, koska hopealanka on 925 hopeaa.

Koska renkaita menee tähän koruun useampi sata, niin kannattaa hankkia niille säilytysrasia, etteivät ne leviä pitkin huonetta. 

Tarvittavat työvälineet; Käsiveivi, kärki-, pyörö- ja lattapihdit (lattapihdit voi myös korvata toisilla kärkipihdeillä), saha ja pari sahanterää, puutuki, hiomapaperia ja neulaviilla. Lisäksi vielä puikkoliima, maalarinteippiä, viivoitin, lyijykynä ja paperia.

Aloitan korun luonnostelemalla riipuksen, joka tällä kertaa on kissankello. Kissankellon sain suunniteltua sellaiseksi, jonka voi toteuttaa niin, että siihen ei tarvita juotoksia eikä myöskään reiän poraamista ripustuslenkkiä varten, vaan sain lenkin paikan ns. upotettua kuvioon. Piirsin kukasta kaksi erikokoista versiota ja mietin pitkään kumpaa niistä käyttäisin. Lopuksi päädyin isompaan, koska ketjusta tulee sen verran näyttävä että pieni kukka jäisi vain sen varjoon.

Materiaalit päätettyäni minun tarvitsi vielä laskea, kuinka paljon hopealankaa tarvisin renkaiden tekoon. Sen saa laskettua helposti seuraavalla kaavalla:  π(pii)×halkaisija+2×aineenvahvuus eli π×4+2×1,2 = 14,9663 ≈ 14,97 eli yhteen renkaaseen menee siis n. 14,97 mm hopealankaa. Renkaita yhteen ketjun osaan menee 14 kappeletta ja osia koruun tulee 14 eli koko koruun menee noin 196 rengasta. Hopealankaa kaikkiin renkaisiin tarvitaan 196×14,97=2,934≈ 3 metriä. Kannattaa kuitenkin muistaa tehdä ylimääräisiä renkaita ja varata materiaalia niitä varten. Sopiva määrä extrarenkaita on mielestäni 2 kappaletta 10 rengasta kohden eli noin 40 ylimääräistä rengasta. Kaikkiin 236 renkaaseen menee lankaa yhteensä 3,53 metriä.

Jo renkaita irti sahatessa joihinkin renkaisiin tuli sahasta sellaisia jälkiä, joita en valmiiseen koruun tahdo, joten siksi tein useamman ylimääräisen renkaan. Renagskoruja paljon tehdessä oppii varmasti tekemään renkaita paremmin ja ylimääräiset renkaathan voi aina myös käyttää seuraaviin töihin.

Koruun tarvitaan vielä 0,7 mm lankaa, jotta saadaan lasihelmet kiinnitettyä koruun. Jokainen lanka on 25mm mittainen joiden molempiin päihin tulee noin Ø2,6mm silmukka siitä syystä, että sen saa liitettyä renkaisiin ja ketjuun saadaan liikkuvuutta.


Kun on selvillä kuinka paljon renkaita tarvitaan korun tekoon, alan ensimmäiseksi tekemään kaikki renkaat. Renkaita tulee noin 240 kpl ja teen ne käsiveivillä useammassa erässä, koska kaikkia ei saa tehtyä kerralla. On myös helpompaa tehdä renkaat niin että tuurna ei ole aivan loppuun asti käytetty, sillä mitä enemmän renkaita on tuurnassa sitä raskaammaksi pyörittäminen tulee.

Renkaat sahataan toisistaan irti ja helpoiten se tapahtuu niin, että tuetaan renkaat yhdistelmäalasimen päälle ja sahataan renkaden yläreuna auki. Joskus sahanterä voi katketa.

 

Terää voi silti vielä käyttää, eli älä siis heitä katkennutta terää kokonaan pois. Sahan voi säätää lyhyemmällekkin terälle sopivaksi.


Korussa hyödynnän kuningasketjupunontaa, mutta teen pitkänketjun sijaan lyhyempiä osia. noin 2,5 cm osaan renkaita menee 14 kappaletta.

Korun ketju muodostuu tällaisista renkaista punotuista koruosista. Osat voi yhdistää toisiinsa suoraan tai niiden väliin voi laittaa esimerkiksi helmiä. Päätin itse laittaa kirkkaat helmet, koska niillä saan koruun haluamani vaikutelman.

Harjoitusversion tein pihdeillä, joissa ei ollut maalarinteippiä ja siihen tuli liikaa naarmuja, että olisin niitä mihinkään valmiiseen korun kelpuuttanut ja siitä syystä käytin maalarinteippiä pihtien ympärillä lopulista korua tehdessäni.

Yksi kerros teippiä riittää, kunhan se peittää kokonaan sen alueen, mitä pihdeistä käyttää. Teippi kannattaa uusia usein.

Liitä 6 rengasta toisiinsa kuvan osoittamalla tavalla (2-2-2)

Ylimmät kaksi rengasta käännetään alas, keskimmäisiä renkaita avataan niin, että niiden väliin mahtuu kaksi rengasta ja alas käännettyjen renkaiden välistä voidaan pujottaa seuraavat kaksi rengasta läpi. 

Seuraavaksi jatketaan punomista alimmista renkaista

Alarenkaisiin liitetään 2+2 rengasta ja sen jälkeen. Tehdään samallainen kahden renkaan liitos kuin ylempiinkin renkaisiin. Käännä alimmat renkaat  ja siirrä keskimmäiset renkaat erilleen toisista, jotta saa viimeiset 2 rengasta pujotettua kahden ylimmän renkaan välistä.

14 valmista koruosaa ja 240 renkaasta minulla jäi 2 ylimääräistä, vaikka koruun itsessään tuli vain 196 rengasta. Osaan tuli niitä käsitellessä niin paljon naarmuja, että en siksi hyväksynyt niitä valmiiseen korun.


Rengaspunonnat on nyt tehty ja seuraavaksi vuorossa on lasihelmiosat eli kiinnittimien tekeminen. Leikkaa 0,7 mm langasta 25mm pituisia pätkiä 16 kpl, joista toiseen päähän tehdään valmiiksi Ø 2,6mm silmukan. Kärkipihtien päiden ympärille kannattaa kietoa kerros maalarinteippiä ja piirtää siihen merkin sopivaan kohtaan, että kaiksita silmukoista saa samankokoisia. Kun silmukat ovat samankokoisia näyttävät ne valmissa korussa paremmalta, kuin silloin jos ne olisivat jokainen vaan sinne päin.

Jos leikkaa langat sivuleikkureilla niin langan päät on hyvä viilata suoriksi. Siinä vaiheessa kun on pujottanut lasihelmen lankaan ja alkaa tekemään toista silmukkaa langan pään ollessa terävä sivuleikkureiden takia se monesti tekee naarmun lasihelmeen ja sillon helmi voi murentua kokonaan.

Vinkki: Kun tehdään käsin silmukoita ei kannata jättää silmukkaa aivan yhtä avonaiseksi kuin ylempi silmukka

Toinen silmukka tehdään pyöröpihdeillä niin, että asetetaan langan pää pyöröpihtien väliin merkittyyn kohtaan ja samalla tavalla kiepautetaan se silmukalle kuin ensimmäinenkin silmukka. Jos tuntuu siltä, että on liian vähän tilaa tehdä silmukka silloin kun helmi on paikoillaan voi langan jättää hieman pidemmäksi.

Kuvassa on hyvä esimerkki siitä, millaiseksi ei kannata jättää langan päätä. Kun lanka tuosta käännetään silmukaksi,

se voi terävällä kärjellään rikkoa lasihelmen pinnan.

Silmukat tehdään eripuolille lankaa niin saadaan haluttu ulkonäkö korulle.

Havainnointi kuva siitä miten silmukat on tarkoitus tehdä lankaan


Halutun kuvion sahaaminen on helpointa kun piirtää kuvan ensiksi paperille. Kuva kannattaa leikata irti paperista niin, että siihen jää reunoille hieman tilaa. Se on helpoin sahata hopealevystä kun ei leikkaa ääriviivoja pitkin.

Liimaa kuva sopivan kokoiselle hopealevylle ihan perus puikkoliimalla. Suosittelen käyttämään liimaa koko osalla paperissa, koska jos paperi repsottaa jostakin niin se voi olla melko hankalaa sahata.

 

Hopealevyä sahatessa käytän apunani yhdistelmäalasinta, saan sen avulla hyvän tuen sahaukseen. Alasimen kanssa saan myös riittävästi tilaa pyöritellä levyä sitä sahatessa. Jos levyssä on molemmilla puolilla vielä muovinen suojakalvo takapuolelle voi sen jättää sahauksen ajaksi levyyn, sillä kalvo suojaa pintaa naarmuuntumiselta.

Sahaaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman läheltä reunaa menevistä viivoista. Sahaamisen voi suorittaa joko yhdessä erässä eli sahata irti pelkkiä ääriviivoja pitkin tai useammassa erässä, jos kulmien sahaaminen tuntuu vaikealta.

Merkkasin punaisella sauhauslinjat, joita pitkin kannattaa sahata, jos ei osaa tai halua sahata koko kuviota irti kerralla. Ainoastaan kukan keskellä oleva ripustuslenkille tarkoitettu aukko on sellainen jonka sahaamisessa tarvitaan täytyy sahata kulmia.

Jos on käytössä mikroporakone tai jokin muu vastaava laite, voi ripustuslenkin aukon jättää sahaamatta ja porata ripustusreiän sen sijaan. Sahasin reitin aukkoon siksi, että käytössäni ei ollut porakonetta. Kunhan tekee "viillon" oikeaan kohtaan ei levy pääse edes taipumaan ei haluttuun asentoon.

Kun kissankello on sahattu valmiiksi saa paperin irti hopean pinnalta parhaiten kastelemalla. Samalla saa myös pestyä liiman irti levystä. Takaa voi poistaa myös muovin tässä vaiheessa.

Sahauksen jäljiltä kukan reunat ovat terävät. Ne kannattaa hioa siistiksi, riippuen sahauksen siisteydestä kuinka paljon hiontaa tarvitsee tehdä. Hiomapaperin kaksi hienointa paperia toimii oikein hyvin, jos on saanut sahaamaan kuvion irti ilman suurimpia kolhuja. Jos kuvioon on tullut paljonkin naarmuja ja koloja suosittelen viilaamista ennen hiontaa.


Lopuksi tarvitaan vielä osa, jolla saa liitettyä kukan ketjuun. Teen tämän osan 1,2mm hopealangasta, sillä paksumpi lanka kestää painoa paremmin kuin aiemmin käyttämäni 0,7 mm lanka.

Otetaan sopivan pituinen pätkä hopealankaa

Langan molempiin päihin tehdään silmukat niin, että ne ovat samalla puolella. Sen jälkeen mitataan keski kohta joka kannattaa myös merkitä esimerkiksi kuulakärkikynällä.

Aseta lanka pyöröpihtien väliin keskikohdan kohdalta mahdollisimman lähelle pihtien tyveä

Taivuta molemmat puolet tasaisesti pihtien ympärille.


Kun tarvittavat osat on tehty valmiiksi on enää jäljellä osien yhteen liittäminen, jotta koru saadaan kasaan.

Ajatus on se, rengaspunoksien väliin tulee aina helmi. Keskelle ketjua tulee ripustuslenkki korvaamaan yhden rengaspunonta osan, johon kissankello sitten kiinnitetään.

Kun lähdetään kiinnittämään osia toisiinsa joudutaan renkaita avaamaan sen verran, että saadaan helmiosa kiinnitettyä punotun osan molempiin renkaisiin ylhäällä ja alhaalla. Kannattaa avata yksi rengas kerralla etteivät kaikki renkaat karkaa.

Osia liitetään toisiinsa vuoronperään sillä tavalla, että aloitetaan helmikappaleesta ja päätetään helmikappaleeseen. Valmiin ketjun toiseen päähän kiinnitetään leimalaatta ja lukko.

Valitsin koruun lukon, jossa on rengas valmiina, niin siihen ei tarvinnut enää tehdä ylimääräistä rengasta. Myöskään helmiosaan ei tarvinnut tehdä enää rengasta, koska silmukka toimii hyvin lukon kanssa.

Yksi rengas tarvitaan vielä kiinnittämään kukka ripustuslenkkiin. Tähän koruun tein Ø 5mm renkaan 1,2 mm langasta, koska 4mm renkaat olivat liian pieniä ja kukka ei päässyt roikkumaan aivan suorassa.


Aamukaste

Lasihelmet toimivat hyvin kastepisaroina ja renkaista punotut koruosat toimivat hyvin ruohikon ja kukan varren asemassa.

Tässä olisi koru sitten valmiina


Kaikki korussa käyttämäni materiaalit ja työvälineet ovat myynnissä hopealanka.fi-verkkokaupassa. Kaupasta löytyy myös paljon muuta kivaa ja hyödyllistä korujen tekoa varten. 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Upea

Todella hienosti tehty koru! Kuningasketjua ja helmiä yhdistämällä saa kyllä juhlavan korun aikaiseksi :)

Marian Merivirta - ke 7. syyskuuta 2016 06.54.10

Tosi hieno

Todella näyttävä koru. Väriä saa käyttämällä värillisiä helmiä oman makunsa mukaan

Kirsi - ke 7. syyskuuta 2016 10.16.22