pe 15. toukokuuta 2015 06.00.00
Monelle on varmaan tuttua se, kun hopeakoru tai -lusikat odottavat sitä oikeaa käyttöhetkeä tai tärkeää tilaisuutta. Kun niille vihdoinkin löytyy sopiva käyttöhetki, niin jokainen koru ja lusikka on kellertynyt tai jopa ihan musta. Hopean tummuminen johtuu metallin reagoinnista hapen kanssa. Hopean puhdistukseen myydään koruliikkeissä puhdistusaineita ja -tarvikkeita korujen puhdistusta varten. Onneksi löytyy sellaisiakin puhdistusmenetelmiä, mihin ei tarvita mitään erikoisia välineitä ja aineita, sillä hopeaesineiden puhdistukseen löytyy varmasti tarvittavat materiaalit kotoa.
Itse olen testannut kotona kahta erilaista tapaa puhdistaa tummentumat hopeasta ja alpakasta eli uushopeasta, ja olen todennut molemmat toimiviksi menetelmiksi.
Ensimmäinen tapa puhdistaa hopea on hyvä koruille, koska koruissa on monesti pieniä yksityiskohtia, joihin ei aina ylety. Tämä on myös todella nopea ja näppärä tapa, sillä korut voi jättää puhdistumaan sillä aikaa kun itse tekee jotain muuta. Tähän puhdistustapaan ei tarvita oikeastaan muuta kuin lämmityksenkestävä astia (mielellään lasinen, muovinenkin käy paremman puutteessa), foliopaperia, suolaa tai ruokasoodaa ja kuumaa vettä.
Tätä menetelmää käyttäessä saatat huomata folion kellastuneen ja tummuneen puhdistuksen lopuksi. Kaikki koruissa ollut lika on itse asiassa tarttunut folioon tapahtuneen kemiallisen reaktion vuoksi.
Toinen tapa puhdistaa tummentumat on fluorihammastahna, missä ei ole mitään ylimääräisiä hankaavia rakeita, koska rakeet naarmuttavat hopean pintaa. Hammastahnan lisäksi tarvitaan joku kankaan pala jonka sotkeutuminen ei haittaa, mielellään hieman isompi. Tapa toimii parhaiten isompien esineiden puhdistukseen. Levitysvälineenä voi käyttää myös pehmeäharjaksista hammasharjaa, jolla saa hyvin puhdistettua yksityiskohtaiset kaiverrukset.
Tahnaa laitetaan joko kankaalle tai hopean pinnalle. Aluksi tahna levitetään esineen pinnalle tasaisesti ja lopuksi kankaan avulla sitä hangataan niin pitkään, että hopea kiillottuu ja tahna häviää näkyvistä. Tarvittaessa tahnaa voi lisätä.
Vaikka hammastahnassa ei olisikaan mitään rakeita se silti aina naarmuttaa esineiden pintaa. Naarmuja ei välttämättä erota paljain silmin muuten kuin, että hopea ei kiillä niin kirkkaasti.
Korvakoruihin ja sormuksiin kertyy monesti käytössä kuollutta ihoa ja rasvaa. Ne saa hyvin kotona puhtaaksi kun laittaa ne kahvikuppiin ja kaataa päälle kiehuvaa vettä. Antaa niiden sitten olla vedessä jonkin aikaa, että lika irtoaa. Korut voi jättää veteen tarvittaessa yönkin yli.
fluori hammastahna toimi; kiillotin pienen riipuksen hopeakukan
Elina - pe 12. helmikuuta 2016 06.07.25
ainakin hopea kolikot kirkastuu piimällä,kun liottelee piimässä jonkun aikaa ja harjaa sitten hammasharjalla,huuhdellaan ja kuivataan,tulee kirkkaaaksi.
- ma 30. toukokuuta 2016 06.09.02
Kokeilin tuota folio-suola-kuuma vesi komboa ja sain pinettuneet sormukset ja korvakorut hyvin puhdistettua :). Kiitos neuvosta!
Karo - ti 31. toukokuuta 2016 09.48.07
hyvä ohje
anneli ammeskangas - ke 30. marraskuuta 2016 16.50.09
hvä ja tehokas tapa
anneli ammeskangas - ke 30. marraskuuta 2016 16.50.51
kokeilin tinapaperia suolaa ja kuumaa vettä ,n. 30 s ja lusikka puhdas
asko ojanperä - ma 16. tammikuuta 2017 19.46.31
Hopea alkoi nakya oli aivan musta
Greta K-15 - ke 15. maaliskuuta 2017 18.09.24
Kylla hopea tuli esille
Greta K-15.3.2017 - ke 15. maaliskuuta 2017 18.11.33
Kylla hopea tuli esille suola-kuuma vesi seoksella
Greta K-15.3.2017 - ke 15. maaliskuuta 2017 18.16.40
ensin kokeilin suolavettä, mutta se puhdisti vain osan liasta; fluorihammastahnalla harjaten lähti loputkin liat (=
Maija Kiviahde - ma 24. heinäkuuta 2017 10.54.48
Alkuperäisessä tekstissä mainittiin, että hopean tummuminen johtuu hapesta (hapettuminen), saamani oppien mukaan kyseessä on kuitenkin hopean reagoimisesta rikin kanssa, jota ilmassa myös on. Joillakin paikkakunnilla enemmän, kuin toisilla. Sen vuoksi ei esim. suositella keitetyn kananmunan syömistä hopealusikalla vaikka lusikan pesä saattaakin olla kullattu. Kultasepät käyttävät hopean tummentamiseen tai ainakin käyttivät rikkipitoista liuosta, kun tarvitaan tietynlaista efektiä pintaan.Puhdistamiseen en suosittelee mitään hankaavia aineita, koska niin kuin nimikin sen sanoo ne hankaavat enemmän tai vähemmän. Tuo ns. "foliohattu" toimii ja on vaivaton sekä myrkytön vaihtoehto. En ole vielä tavannut hammastahnaa, jossa ei olisi hankaavia aineita, nimittäin, jos niissä ei olisi hankaavia aineita, niin sitten tahnan pitäisi olla aika vahva myrkky, jotta plakin saisi irti. Osan hankauksesta tekee toki hammasharja. Pääasia on, että aterimista ja kipoista tulee puhtaat, vaikka mahdollinen kiilto siitä kärsisikin. Toinen juttu on sitten se, halutaanko mahdollinen ajan patina esineen historiasta tuoda esille. Liian hyvin putsaaminen kyllä tuon poistaa. Miten kukin haluaa?
Jukka L. - to 7. syyskuuta 2017 16.50.24
Hopean puhdistus
Lisään vielä, että sitruunahappo (myydään apteekissa ja viininvalmistustarvikkeena elintarvikekaupoissa) sekä lämmintä vettä puhdistaa myös. Sitruunahappo ei ole ihmiselle vaarallista, ei tarvitse erikseen suojata käsiään.
Virpi S - ti 25. elokuuta 2015 13.18.51