Korutarvikkeet edullisesti verkkokaupasta!

6. Korvistapit ja -koukut, leimalaatat ja leimaus

pe 1. toukokuuta 2015 06.00.00

Tapit ja taustat, Korvakorukoukut 

Korvakoruja suunnitellessa on hyvä miettiä etukäteen onko tekemässä nappikorviksia vai roikkuvia korviksia. Painavampiin roikkuviin korvakoruihin valitsisin itse koukut tappien sijaan, koska painavampi tappikorvakoru sattaa vääntää korvalehden väärään asentoon. Tapit ja taustat ovat niin sanottuja nappikorvakoruja varten, koukut taas roikkuvia korvakoruja varten. Koukkuja löytyy ilman lukkoa, lukolla ja eri kokoisia.

Tapit ja taustat

Tapit saa tuettua korvalehteä vasten melko tukevasti ja pysyvät tiukasti paikoillaan. Tapit ovat pääsääntöisesti kevyitä koruja varten.

Litteä korvakorutappilukko, litteään osaan voi halutessaan liittää toisen metallisen osan juottamalla. Siihen voi myös kiinnittää esimerkiksi kiven tai tekstiilikorun liimalla.

Reunalliseen korvistappiin voi liimata kiinni esim. sopivan kokoisen pyöreän kiven. Pikaliimat jotka tarttuvat kiinni metalliin ja kiveen toimivat hyvin.

Pallollinen tappilukko, joissa on 925 pitoisuusleimat. Tapissa olevan renkaan ansiosta saa näistä tapeista myös roikkuvat korvakorut. Kovin painavaa roikkuvaa osaa ei kuitenkaan kannata tähän laittaa kiinni. Tapissa oleva rengas suljetaan samalla tavalla kuin mikä tahansa rengas.

Koukut

Koukkuja on eri kokoisia ja eri mallisia, en itsekkään ole ihan varma miksi. Oletan syyn olevan se, että jos tekee isomman roikkuvan korun siihen on parempi laittaa isompi koukku jottei se niin helposti putoaisi korvasta, jos siinä ei ole lukkoa. Toisaalta voihan syy olla sekin, että on erilaisia vaihtoehtoja ulkonäöllisesti.

Peruskorvakorukoukku jossa on myös hopean 925 leima eli sen voi laittaa hopeakoruihin, jotka ovat tehty 925 hopeasta.

Lukollinen koukku pysyy hyvin korvassa. Halutessaan koukussa olevan lenkin voi puristaa kiinni pihdeillä, jolloin korun roikkuva osa pysyy paremmin paikoillaan.

Nämä kaksi eroavat toisistaan vain varren pituudelta. Vasemman puoleinen koukku jossa on hieman lyhyempi "varsi" ja suurempi lenkki. Oikean puoleisessa koukussa on pidempi varsi, mutta pienempi lenkki.

Leimalaatat ja leimaus


Leimalaatat ovat ketjuun laitettavia pieniä yleensä ovaalin muotoisia laattoja, joihin pitoisuusleima laitetaan, jos itse koruun niitä ei saa leimattua. Laattoja saa 925-pitoisuusmerkinnällä jo valmiina. Jos käytät korussasi 925-leimalaattaa, kannattaa pitää myös huoli siitä, että muu koru on myös pitoisuudeltaan 925. Vanhat hopealusikat ovat yleensä 813- tai 830-pitoisia tai alpakkaa eli uushopeaa ja näin ollen niihin ei saa laittaa 925-leimaa.

Leimaus. Näihin leimausta koskeviin lakiasioihin kannattaa tutustua paremmin tukes.fi sivulla (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto). Suomen markkinoilla olevissa ja myyntiin tarkoitetuissa jalometallituotteissa tulee olla Tukesin rekisteröimä nimileima ja jalometallituotteen pitoisuuden kertova pitoisuusleima tai vaihtoehtoisesti kansallisen tarkastuslaitoksen tarkastusleima ja pitoisuusleima.
Korun valmistaja on itse vastuussa siitä, että tarvittavat leimat löytyvät myytävästä tuotteesta.
Pitoisuusleima tulee olla jokaisessa hopeakorussa joka painaa yli 10g. Kultakoruissa painoraja on 1 gramma. Leima kertoo siis korun aitouden.

Internetin kautta myyvä on vastuussa tuotteista, kuten muutkin Suomen markkinoilla toimivat myyjät ja yrittäjät.

Markkinoilla olevia leima-asioita valvotaan. Tukesin tarkastajat kiertävät Suomessa vähittäismyymälöissä, maahantuojien ja valmistajien luona, messuilla kuten myös toreilla.

Kuvassa on kaksi leimauspunsselia joissa toiseessa on nimileima ja toisessa pitoisuus. Leimat lyödään koruun niin, että punsseli asetetaan korussa haluttuun kohtaan ja punsselia lyödään. Punsseli hieman uppoaa koruun ja jättää samalla leiman metalliin.


Lisäksi hyödyllinen linkkilista:

Tapit ja Koukut

Leimalaatat

Tukes.fi, Sivulta löytyy tarkemmin leimausta ja korujen myyntiä koskevat säännöt. 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: