Korutarvikkeet edullisesti verkkokaupasta!

5. Ketjut ja lukot

pe 24. huhtikuuta 2015 06.00.00

Tilaa hopeakorutarvikkeet!

Ketjuja ja lukkoja löytyy paljon erilaisia ja kokoisia. Valmisketjuista löytyy paljon eri vaihtoehtoja. Valmisketjujen hyvä puoli on se, että niissä on lukot jo valmiina kiinnitettyinä ja niille ei tarvitse itse tehdä muuta kuin yhdistää se koruun. 

Erilaiset irtolukot ja metriketjut antavat hieman enemmän vaihtoehtoja sille, miltä ketju ja koru näyttävät kun kokonaisuus on valmis.

Ketjut 

Ketjuilla saa koruihin erilaisen ilmeen vaikka monesti niitä pidetään pelkästään "ripustimina": ketju on osa korua. Itse käytän aikaa myös ketjun valitsemiseen, koska se hyvin monesti näkyy itse korun lisäksi. Ketjun voi myös korvata silkki- tai sifonkinauhalla, tällä tavalla koruun saa erilaisen tunnelman kuin pelkällä ketjulla. Kannattaa päästää mielikuvitus valloilleen. Ketjun ja silkkinauhan voi myös yhdistää, jos tahtoo lisätä koruun vähän väriä. 

Valmisketjut myydän standard-mitoissa ja yleisimmät pituudet ovat 45 cm ja 50 cm. Ketjua valittaessa kannattaa ottaa huomioon millä korkeudella tahtoo korua käyttää ja myös se, että kaulan paksuus vaikuttaa siihen, millä korkeudella koru roikkuu. Sopiva ketjun pituus on helppo mitata esimerkiksi mittanauhan avulla.

Venyytetty kaapeliketju muodostuu saman kokoisista ovaalin muotoisista lenkeistä

Panssariketju on yksi perusketjuista ja sopii hyvin myös miesten koruihin

Käärme- ja neliökäärmeketju: pintakuviointi muistuttaa hieman käärmeen suomuja, mutta nimi käärmeketju tulee ketjun liikkuvuudesta: se muistuttaa hieman käärmeen luikertelua

Papuketju, puolipyöreästä langasta tehdyt renkaat antavat ketjulle näyttävyyttä. Paksumpi ketju toimii myös rannekoruna. Tämä on oma henkilökohtainen suosikkini arkikoruihin, koska sitä löytyy monen erikokoisena. Lisäksi sitä saa myös metritavarana.

Salmiakkiketju, ketjun renkaat ovat salmiakkineliön mallisia ja antavat erilaisen ulkonäön ketjulle kuin venytetyssä kaapeliketjussa.

Venetsia-ketju on massiivinen ketju, jossa renkaat muistuttavat kuutioita. Tämän ketjun ripustusrenkaiden/-lenkkien tulee olla riittävän isoja sisähalkaisijaltaan, jotta ketju mahtuu niistä läpi.

Figaro

Napoli-ketju on kaunis ketju, joka sopii hyvin juhla-asuun sellaisenaan.

Omega-ketju, muistuttaa aika paljon käärmeketjua, mutta ei taivu yhtä hyvin. Omega-ketjut muistuttavat enemmän pantaa kuin ketjua jäykkyydellään.


Ketjuja saa myös metritavarana ja on monesti edullisempaa ostaa metri ketjua kuin valmisketju. Metriketjut ovat käteviä silloin kun tahtoo pidemmän tai lyhyemmän ketjun, valmisketjut kun ovat standardimitotettuja. Metriketju on myös hyvä vaihtoehto, kun tahtoo käyttää jotain tietynlaista lukkoa tai laittaa koruun esimerkiksi tupla- tai triplaketjun.

Kuvan keskellä palloketju

Joitain ketjuja ei suositella käytettäväksi päivittäin, koska ihosta irtoaa aina likaa ja se tukkii koruissa ja ketjussa olevia pieniä uria ja koloja. Jotkut ketjut kuten Napoliketju on kotikonstein vaikeaa puhdistaa. Ne voi kuitenkin viedä kultasepälle puhdistettavaksi.

Kuvassa on kahta eri paksusta papuketjua 4mm ja 2mm.

 

Lukot

Lukot voidaan määritellä peruslukkoihin ja erikoislukkoihin. Peruslukot ovat yleensä niitä, joita näkee valmisketjuissa, niitä voi silti ostaa irrallisinakin. Erikoislukot puolestaan ovat yleensä hieman näyttävämpiä ja niissä on monesti jokin pieni juju, mikä erottaa ne peruslukoista.

Peruslukkoja löytyy monen näköistä ja kokoista. Lukkoa hankkiessa kannattaa huomioida se, että valitsee ketjulle ja korulle sopivan kokoisen lukon. Pieni ja hento lukko voi mennä nopeasti rikki, jos koru ja ketju ovat painavia.

Joihinkin lukkoihin on laitettu pitoisuusleima valmiiksi, mutta muun korun ollessa jotain toista jalometallia, lukko tarvitsee aina oman leimansa.

Papukaijalukko

Jousirengaslukko, monelle tutuin lukko, jota käytetään usein valmisketjuissa.

Rapulukko

Erikoislukot 

Näitä erikoislukkoja voi käyttää myös niin, että ne ovat näkösällä. Esimerkiksi isompi sydänlukko voidaan jättää kaulakorussa etupuolelle. Esillä ollessaan lukko toimii osana korua.

Ovaalilukko tämä hieman koristeellisempi ovaalin muotoinen lukko on noin 3 cm pituudeltaan ja sopii hyvin myös koruksi sellaisenaan.

Sydänlukko 

Delfiinilukko sopii hyvin lukoksi lasten ja lapsenmielisten koruihin

Riimulukko tunnetaan myös nimellä T-lukko.

Iso jousirengaslukko, on huomattavasti perusjousirengaslukkoa isompi. Kuvassa olevan lukon halkaisija on yli 2 cm.

Näiden lukkojen ja ketjujen lisäksi Hopealanka.fi.n valikoimasta löytyy muitakin ketjuja ja perus- ja erikoislukkoja.


Hyödylliset linkit:

Hopealanka.fi

Valmisketjut

Metriketjut

Peruslukot

Erikoislukot

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: