Korutarvikkeet edullisesti verkkokaupasta!

2. Työvälineet ja niiden käyttö

pe 27. maaliskuuta 2015 11.20.00

Korun teossa tarvitaan monia erilaisia työvälineitä. Esittelen tässä muutamia, jotka olen syystä taikka toisesta kokenut erittäin hyödyllisiksi koruja tehdessä. Osa näistä työkaluista ovat sellaisia, joita en ole käyttänyt lähellekään niin paljon kuin toisia, mutta en silti luopuisi mistään niistä.

Pihdit ovat tärkeässä asemassa pieniä koruja ja korun osia käsitellessä. Kappaleita hiottaessa omat sormet ovat useasti vain tiellä tai sitten saattaa vahingossa viilata myös omia sormiaan. Pihdeillä saa paremman otteen pienestä kappaleesta ja niiden avulla on helpompi taivuttaa metallia. Pihtejä on erilaisia eri tarkoituksiin. Joskus pihtien kärjet kannattaa suojata maalarinteipillä, etteivät ne tee naarmuja tai ei toivottuja koloja hentoihin korun osiin kuten pieniin renkaisiin.

Pihtien kanssa työskennellessä kannattaa pitää pihdit siinä kädessä millä kirjoittaa ja lanka toisessa, koska vahvempi käsi hallitsee pihdit myös paremmin. Niin kuin kaikkien työkalujen kanssa kannattaa aina hieman harjoitella pihtien käyttöä siitäkin syystä, että tietää esimerkiksi kuinka paljon kappaletta voi puristaa pihdeillä ennen kuin siihen alkaa muodostua koloja tai se menettää muotonsa. 

Kärkipihdit. Ainakin omalla kohdalla nämä ovat käytetyimmät pihdit mitä laatikosta löytyy. Ne ovat kärjestä ohuet ja sopivat hyvin pienten kappaleiden käsittelyyn.

Lattapihdit. Kuten nimikin jo kertoo, nämä pihdit ovat tasaiset ja hieman massiivisemmat kuin kärkipihdit. Päät voivat olla metalliset tai nyloniset. Lattapihdeillä saa tasaisesti otteen renkaasta, jolloin rengas pysyy paremmin hyppysissä. Käytän näitä useasti pienten kappaleiden hiomisen helpottamiseksi. Pihdeillä saa kunnon otteen kappaleesta ja se ei lipsu huonon otteen takia.

Pyöröpihdit ovat pyöröpäiset ja sopivat siksi hyvin renkaiden kiinni pitämiseen. Pyöröpihdit ovat myös hyvä työkalu renkaiden ja silmukoiden tekoon.

Sivuleikkurit. Tällä työkalulla voi hyvin leikata ohuempaa lankaa ja pieniä paloja hopealevyä. Paksumpien lankojen ja levyjen leikkaukseen suosittelen kuitenkin sahaa, koska pihdit voivat mennä rikki liian paksun materiaalin kanssa. Leikkaaminen tapahtuu helpoiten, kun laittaa leikattavan kappaleen mahdollisimman lähelle leikkurin tyveä. Tyveen saadaan puristettaessa eniten voimaa. 

Yhdistelmäalasin/Puutuki puristimella, Nämä ovat kaksi samaa tarkoitusta varten olevaa aputyökalua, jotka saa kiinnitettyä minkä tahansa pöydän reunaan. Muista kiinnittää tuki puristimen avulla tarpeeksi kireälle, ettei tuki ei pääse heilumaan. En kuitenkaan suosittele tuen kiinnitystä lasipöytään tai liian kireälle:  tuki sattaa jopa rikkoa pöydän tai tehdä siihen pysyvän jäljen. Tuki helpottaa kappaleiden sahausta ja viilaamista. Kun työstettävä kappale tuetaan tukea vasten on helpompi hallita sahausta tai viilausta.

Yhdistelmäalasin

Yhdistelmäalasimen puiseen osaan voi tehdä tarvittaessa loven. Suosittelen tekemään tämän, koska se helpottaa työstämistä. Tämän aputyökalun hyvä puoli on se, että puuosan voi kääntää ympäri. Tasaisella puolella suoritetaan sahaus ja viistolla viilaaminen ja hionta.

Puutuessa olevien loven ja reikien ansiosta työstettävälle kappaleelle saa erinomaisen tuen laajemmalta alueelta. 

Korusaha on koruntekijän tärkeimpiä työkaluja, varsinkin kun tehdään koruja levystä. Terät sahaan ovat vaihdettavissa.

Levyyn voi piirtää kuvion sellaisella tussilla, joka tarttuu metallipintaan. Tussin pystyy pyyhkimään tarvittaessa pois. Toinen vaihtoehto on piirtää paperiin ja liimata paperi sitten kiinni levyyn, tavallinen puikkoliima käy tähän ihan hyvin. Kun kuvio on valmiiksi piirretty se on helpompi sahata metallista eikä tarvitse enää muistella millaista muotoa sahaa ja mistä kohtaa.


Jos mahdollista sahaamista kannattaa harjoitella johonkin hopeaa halvempaan metalliin. Sahaan pystyy vaihtamaan terän sen mukaan mitä ja millaista materiaalia sahaa. Terää kiinnittäessä kannattaa pitää mielessä se, että saha on vetotyökalu ja siksi terä asetetaan sahaan “piikit” alaspäin niin vedettäessä sahaa alaspäin se leikkaa. Terän katketessa sitä ei kannata heti heittää pois vaan lyhyemmälläkin terällä pystyy vielä sahaamaan. 

Joskus sahan saaminen liikkeelle voi tuntua kovinkin työläältä, mutta se onnistuu paremmin, kun käyttää mehiläisvahaa.

Sahaa tule pitää kädessä niin, että sen selkä osoittaa kokoajan sahaajaa kohti ja sahattavaa kappaletta käännellään sen mukaan, miten kuvio kääntyilee. Nurkkakohdissa kannattaa hieman hidastaa ja tehdä käännös varoen, ettei terä katkea. 

Sahanterät. Kuten viiloissa ja hiekkapapereissa myös sahanterissä on eri karkeuksia. Mitä pienempi numero sen hienompi terä. 6/0 on hienoin ja 1/0 on karkein. Hienompia ja karkeampiakin löytyy, mutta Hopealanka.fi.ssä myytävät ovat yleisimmät terät korujen teossa. Hyvä ohje on tämä: mitä paksumpi materiaali sitä karkeampi terä. 0,4 mm paksuiselle hopelevylle riittää hyvin 6/0-terä.

Terän leikkaava osa on piikin alareuna

Parhaiten terän saa kiinnitettyä sahaan, kun ensin asettaa sen piikit osoittamaan kädensijaa kohti eli alaspäin. Aluksi kiristetään toinen pää kiinni sahaan- ei ole väliä kumpaa päätä terästä käytät. Tässä vaiheessa kannattaa ottaa huomioon se, että sahanterä mahtuu kunnolla sahaan. Tarvittaessa väliä voi pidentää tai lyhentää. Seuraavaksi saha painetaan puutukea vasten niin, että sahanterä menee kevyesti mutkalle. Samalla kun sahaa painaa niin kiristää toisenkin pään. 

Sovita terä sahaan ennen lopullista kiinnittämistä. Kuten kuvista näkee terän ei tarvitse yltää tuonne "päätyyn" asti. Paina sahan pääty puutukea vasten ja kiristä samalla toinen pää. Terä on silloin oikein kiinnitetty, kun siitä kuuluu kilahdus kun sitä näpäyttää esimerkiksi kynnellä.

Viimeistelytyövälineet
Käsikäyttöisillä viiloilla ja hiomapapereilla saa koruihin samanlaisen kiillon kuin kalliilla koneillakin. 

Viilat, niitä löytyy monenlaisia, isoja, pieniä ja eri karkeuksisia.

Yksi isompi ja karkeampi viila on hyvä olla siitä syystä, että sillä saa hyvin isommat kohdat tasoitettua.


Neulaviilat ovat pieniä ja niillä saa melko hyvin tehtyä viimeiset hiomiset ennen kuin viimeistelyt tehdään hiekkapaperilla. 10-osainen neulaviilasetti on hyvä hankinta, koska siinä on eri mallisia viiloja ja sieltä löytyy varmasti sopiva viila jokaiseen kulmaan ja nurkkaan mitä koruissa monesti on.

Neulaviilojen paketin mukana tulee muovinen pussi johon saa viilat yksitellen pakattua. Suosittelen säilyttämään viilat pussissa niin kauan kuin pussi kestää. Viilat pysyvät paremmassa kunnossa, kun ne eivät pääse hankaamaan toisiaan vasten.

Hiekkapaperi. Hiekkapaperia löytyy myös eri karkeuksilla kuten viilojakin. Numerot paperin nurjalla puolella kertovat kuinka karkeaa tai hienoa paperi on. Mitä pienempi numero sen karkeampi on hionta jälki ja mitä suuremmaksi numero kasvaa sitä hienompaa jälkeä saa aikaan. Päästäkseen parhaaseen lopputulokseen hiominen kannattaa aloittaa karkealla paperilla ja edetä siitä hienompaan.

Hiekkapaperi kannattaa kietoa esimerkiksi puukapulan ympärille tai teipata kiinni pöytään, niin sen saa tasaiseksi ja hiontajälki on myös tasaisempaa. Kaarevia pintoja kuten sormuksen sisäpuolta hioessa pöyreä kapula on luonnollisesti parempi vaihtoehto. Suosittelen merkkaamaan kapulat hiontapaperin karkeudella, niin ei tarvitse joka kerta miettiä mikä paperi on minkäkin karkeuksinen. Ajan myötä karkeudet oppii kyllä erottamaan aika hyvin toisistaan, mutta aluksi merkkaaminen on ihan käytännöllistä.

Vaikka kyseessä on vesihiomapaperi sitä voi silti käyttää kuivanakin. Kun käyttää vettä hioessa niin se ei tarkoita, että koko paperi uitetaan veteen vaan viereen kannattaa ottaa vesiastia, josta voi pudottaa muutaman tipan paperin päälle. Hiominen tehdään hieman kostealla paperilla ja siihen voi aina tarvittaessa lisätä pari tippaa vettä. Koska töitä tehdään veden ja "hiekan" kanssa se ei ole aina kaikista siisteintä. Kannattaa suojata työympäristöä sen verran ettei sotke kaikkia paikkoja. Parhaat vaatteetkin kannattaa jättää suosiolla kaappiin hiontaa tehdessä.

Työpöytävalaisin
Paras valaisin on sellainen, jossa on sellainen "jalka" jota pystyy liikuttamaan, koska töitä tehdessä yhdestä suunnasta valoa antava valaisin ei aina riitä. Monesti pitää työstää jotain tarkkaan niin silloin oma varjo tulee aika monesti tielle. Korut ovat pieniä ja niissä on toisinaan hyvinkin pieniä yksityiskohtia ja siitä syystä hyvä työvalo on tärkeä, jotta näkee kunnolla mitä on tekemässä. Pelkän pöytävalaisimen valossa en suosittele työskentelemään, se ei korvaa yleisvaloa.

Kolmaskäsi on hyvä apuväline, kun omat kädet eivät riitä. Tähän apuvälineeseen saa pihdit ja työstettävän kappaleen hyvin kiinni ja silloin omat kädet jäävät vapaaksi. Lisäksi toisessa myytävänä olevassa apukäsi-työkalussa on mukana suurennuslasi, jonka avulla on helpompi tarkastella pieniä yksityiskohtia. Varsinkin juottamisen kanssa tämä on erittäin hyödyllinen, kun pitää saada kappaleet pysymään paikoillaan ja omat kädet saattavat välillä täristä tarkkoja hommia tehdessä. Vaikka omat kädet eivät tärisisi niin tulikuumaan metalliin ei omilla näpeillä kannata kuitenkaan mennä koskemaan. Lupaan, että se sattuu.

Mehiläisvaha. Vahaa löytyy hopealanka.fi:stä parissa eri muodossa: mehiläisvaha ekkona ja puikkona. Mehiläisvahaa käytetään mm. sahaamisessa. Toisinaan tuntuu siltä, että sahaaminen on kamalan vaikeaa aloittaa ja ei tunnu saavan terää leikkaamaan. Kevyesti kun vetäisee sahanterään vahaa niin onnistuu huomattavasti helpommin sahaaminen. Vahaa voi myös lisätä sahauksen aikana terään, jos terä ei enää liiku kunnolla sahatessa. Mehiläisvahaa voi käyttää myös apuna vedettäessä lankaa, koska silloin olisi hyvä saada lanka yhdellä kertaa vedettyä vetoraudan läpi.

Kiekon suojakotelossa olevien aukkojen ansiosta langan tai sahanterän voi helposti vetää siitä läpi ilman että tahrii sormiaan vahaan.


Linkkilista helpottaa löytämään tarvittavat työkalut korujen tekoa varten

Hopealanka.fi

Pihtipaketti: Paketista löytyy pyöröpihdit, sivuleikkurit ja kärkipihdit.

Lattapihdit Nylonkärkiset pihdit eivät tee yhtä herkästi naarmuja kuin metallikärkiset.

Yhdistelmäalasin

Korusaha

Sahanterät

Karkea viila

LUX-vesihiomapaperi

LED-työvalo klipsillä

Kolmaskäsi ja apukäsi

Mehiläisvaha: Kiekko ja Puikko

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

sahanterät

Hei, tarkistaisitko sahanterälauseet, siellä ristiriitaista tietoa.

Riitta - su 10. toukokuuta 2015 00.08.04

(Ei otsikkoa)

Tarpeellisia välineitä. Olen tehnyt itsekin erilaisia punsseleita ym

Heikki Vähä - to 25. elokuuta 2016 13.16.51