Korutarvikkeet edullisesti verkkokaupasta!

10. Juottaminen

pe 5. kesäkuuta 2015 09.00.00

Juottaminen on yksi koruharrastajan perustaitoja ja se kannattaakin opetella ainakin jossain vaiheessa.
Aloitetaan vaikka työkaluista mitä juottamisen aikana tarvitsee.

Työkalut

Poltin, juotosalusta (pienemmille kappaleille sopii pieni alusta ja isoille kappaleille isompi), pihdit joilla saa juotepalat asetettua paikoilleen, vesikippo mikä on täynnä kylmää vettä, pieni sivellin, jos juotettavasta palasta täytyy pitää kiinni juottamisen aikana suosittelisin myös eristettyjä juotospihtejä ja apukättä, juotosneste ja tietenkin itse juote sekä palat mitkä liitetään yhteen.

                                                                                

Juotteet
Juotteita on jonkin verran erilaisia ja niitä käytetään eri tarkoituksiin

Putkijuote on omasta mielestäni helppo-ja monikäyttöinen, esimerkiksi putkijuotteesta saa tehtyä tarvittaessa levyjuotetta naputtelemalla putkijuotetta alasinlevyä tai minialasinta vasten esimerkiksi pallopäävasaralla tai  nylonkärkisella vasaralla. Putkijuotetta on myös helpompi manipuloida sekä auttaa oikeaan juotoskohtaan juottamisen aikana ja putken saa helposti kierrettyä pihtien ympärille mikä auttaa siihen, ettei juote tärise liikaa kädessä ja niin se on helpompi saada yhdellä kertaa oikein. Hopealangalla on kahta erilaista putkijuotetta.

                                                                             

Putkella juottaessa ensin laitetaan juotosnestettä siihen kohtaan mistä kappaleet halutaan yhdistää toisiinsa, tämän jälkeen voi putkijuotteen kääriä pihtien ympärille ja käyttää putken juotosnesteessä.
Tämän jälkeen lämmitetään yhdistettäviä kappaleita niin kauan, että juotosneste alkaa muuttumaan läpikuultavaksi, minkä jälkeen putkijuotteen voi pihtien avulla tuoda myös tulen alle ja alkaa lämittämään kappaleita ja juotetta yhdessä, kun juote lämpenee tarpeeksi putkesta sulaa pieni määrä juotetta kiinni siihen kohtaan missä juotetta ollaan pidetty pihtien avulla kiinni ja jos juottaminen on onnistunut niin kappaleet ovat toisissaan kiinni.
Jos kuitenkin juottamisen aikana juote sulaa palloksi eikä lähde siitä enää leviämään niin juotepalloa voi tökätä varovaisesti sahanterän päällä, niin se voi auttaa juotetta leviämään kunnolla.

                                                                                                                              


Levyjuote on hopealevyn tyylistä juotetta mistä pitää juottamista varten leikata pieniä paloja irti esimerkiksi sivuleikkureilla. Mielestäni levyjuotetta on vaikeampi käyttää kuin putkijuotetta, koska juotepala pitää viedä pihdeillä oikeaan kohtaan ja yleensä se juotepala tippuu matkalla jonnekin muualle matkalla, koska kädet tärisevät liikaa.

Levyjuotteella juottaminen toimii melkein samalla tavallla kuin putkijuotteella juottaminen, mutta levystä leikataan pieniä palasia mitkä käytetään juotosnesteessä ja juotepalat nostellaan haluttuun kohtaan pihtien avulla.
Tämän jälkeen kappaleita lämmitetään niin kauan, että juotepalat sulavat kiinni siihen kohtaan mihin ne ovat pihtien avulla asetettu. Jos levyjuote sulaa vain palloksi, eikä lähde juoksemaan saumakohtaan niin tässäkin voi käyttää sahanterää apuna.

Juotospasta on nimensä mukaan hopeänväristä hieman pastamaista juoteainetta. Juotospastalla on helpoin juottaa kiinni pieniä korunosia, esimerkiksi korvakoruntappeja ja lenkkien päät, koska juotospastaa ei tarvitse lämmittää lähellekään niin paljoa kuin muita juotteita 

Juotospastalla juotettaessa esimerkiksi juuri korvakoruntappia, tulee tapista se pää mikä halutaan kiinnittää koruun dipata juotospastassa, tämän jälkeen lämmitetään korua ja asetetaan tappi siihen kohtaan mihin se halutaan kiinni pihtien avulla ja lämmitetään juotoskohtaa mihin pasta sulaa ja näin ollen kappaleet ovat toisissaan kiinni.
Juotospastalla juotettaessa ei tarvitse käyttää juotosnestettä.


Juotteita on eri vahvuisia,  putki- ja levyjuotteita on olemassa erittäin pehmeästä erittäin kovaan ja juotospastaa on pehmeästä kovaan.
Silloin kun korussa pitää juottaa monta kappaletta yhteen aloitetaan yleensä erittäin kovasta tai kovasta juotteesta ja mitä enemmän juotoksia tulee, sitä pehmeämpää juotetta käytetään.
Välillä on mahdollista tehdä kaksi juotosta saman vahvuisella juotteella, jos juotokset tehdään yhtä aikaa, mutta jos näitä juotoksia ei ole mahdollista tehdä samaan aikaan, kannattaa ne tehdä eri vahvuisilla juotteilla. Jos koruun tulee vain yksi juotos se voidaan tehdä esimerkiksi kovalla tai keskikovalla juotteella.

Eri kokoisia kappaleita juotettaessa kiinni pitää aluksi lämmittää isompaa kappaletta, koska muuten juote leviää isomman kappaleen päälle, eikä yhdistä kappaleita tai pahimmassa tapauksessa pienempi kappale sulaa kokonaan.

Juottamisen jälkeen kannattaa odottaa minuutti tai pari ennenkuin nostaa korun pihtien avulla kylmään veteen, näin koru ja juotoskohta saavat vähän aikaa kovettua. Kun koru juottamisen jälkeen laitetaan veteen niin yleensä jo silloin näkee, että onnistuiko juotos vai ei.
Välillä juotettaessa voi käydä niin, että juote leviää muuallekin kuin vain haluttuun kohtaan tai vain toiseen kappaleeseen niin silloin kannattaa viilata tai hioa ylimääräiset sekä levinneet juotokset pois hienolla viilalla tai hienolla hiomapaperilla.

Juottamisen aikana koru saattaa hieman hapettua ja juotosnesteestä muodostuu lasimainen suoja korulle. Hapettuminen tarkoittaa korun tummumista ja juotosneste suojaa korua hapettumiselta juottamisen aikana ja sen takia siitä muodostuu korun pinnalle lasimainen suoja. Kummatkin näistä saadaan pois joko viilaamalla, mikä voi naarmuttaa korun pintaa tai lämpimässä sitruunahappovesiliuoksessa. Sitruunahappovesiliuos ei vahingoita korua ja puhdistaa sen hellävaraisesti toisinkuin viilaus, mutta kuitenkin kun kyseessä on happo kannattaa varoa sen menemistä iholle eikä sitruunahappoa kannata missään nimessä nielaista. Jos joutuu ihokontaktiin sitruunahappovesiliuoksen kanssa kannattaa heti pestä kädet runsaan veden alla.

Sen jälkeen kun koru on ollut tarpeeksi kauan sitruunahapossa kannattaa koru ottaa varovaisesti pois sieltä pihtien avulla ja käyttää koru puhtaassa vesiastisassa tai juoksevan veden alla niin koruun ei jää sitruunahappoa, joka ärsyttää ihoa.

Silloin kun koru on otettu pois sitruunahaposta kannattaa tarkastella juotoskohtaa hyvän valaistuksen alla kaikista mahdollisista kulmista ja tarkistaa, että menikö koko juotossauma kiinni vai onko siellä reikiä tai koloja mitkä pitää juottaa uudelleen kiinni, jos reikiä tai koloja ei ole eikä juote levinnyt ympäri pitäjää iloitse, sillä juotos onnistui ja nyt pääset jatkamaan korun tekemistä.

Tähän loppuun voisin vielä sanoa sen, että kannattaa harjoitella juottamista mahdollisimman paljon eri juotteilla, vain kokeilemalla löytää sen juotteen ja tavan millä itse tykkää juottaa ja mikä sopii itselle kaikista parhaiten.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: