Korutarvikkeet edullisesti verkkokaupasta!

1. Materiaalit

pe 20. maaliskuuta 2015 14.00.00

On hyvä aloittaa aivan alusta ja siksi aluksi ajattelin kertoa niistä materiaaleista, mitä tulen hyödyntämään näissä tulevissa ohjepostauksissani. Ensiksi tutustutaan hopeaan materiaalina ja nimenomaan koruissa käytettävään hopeaan liittyviin asioihin kuten, mitä tarkoitetaan sillä, kun sanotaan 925 hopea.

Hopea on jalometalli. Koruhopea ei kuitenkaan ole aivan puhdasta hopeaa vaan se on yleisimmin hopean ja kuparin sekotetta, joka parantaa hopean muokkausominaisuutta. Koruissa käytettävä hopea seos on yleensä 925/1000‰  925 eli ns sterlinghopea eli 92,5%:sta hopeaa. Korujen teossa puhutaan ja hopea merkitään Ag (Ag= hopean kemiallinen merkki). Tämä 925 merkintä on koruhopean pitoisuusmerkintä ja se tarkoittaa sitä, kuinka puhdasta materiaalia metalli on. Joissain hopea esineissä kuten aterimissa pitoisuus on useasti 830 ja se ei ole niin puhdasta kuin koruhopea.

Toisinaan koruhopean seosaineena käytetään nikkeliä. Jos on allerginen nikkelille kannattaa varmistaa hopeatuotteita ostaessa, että onko hopea nikkelitöntä. Hopealanka.fi:ssä myytävät hopealevyt ja -langat ovat nikkelitöntä koruhopeaa.

Metallit johtavat hyvin lämpöä ja se on tullut huomattua koruja tehdessä. On siis ihan normaalia, että metalli kuumuu sitä työstettäessä. Hopea muuttuu nestemäiseksi kun sitä lämmittää tarpeeksi kauan ja tarpeeksi kuumassa. Pelkkä hiominen ja viilaaminen ei kuitenkaan riitä tuottamaan niin paljoa lämpöä, että hopea pääsis sulamaan. Sulamislämpötila hopealla on noin +960 astetta. 

Jalometallit, kuten hopea, kiillottuvat helposti, mutta ilman epäpuhtaudet myös värjäävät ajanmyötä pinnan tummaksi eli hopea hapettuu. Hopeakorujen säilytyspaikkakin vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti hopea tummuu. Hopea kovenee sitä työstettäessä ja pehmenee hehkuttaessa.

Hopealanka.fi-stä löytyy hopealankaa eri paksuisena ja ne merkitäänkin halkaisijan mukaan ∅ 0,25-2,00mm. Hopealangat ovat pitoisuudeltaan ∅ 0,25-0,41mm 900‰ ja ∅ 0,6-2,00 mm pitoisuus on 925‰.

∅ 0,25-0,41mm langat myydään 59 metrin kelana ja ∅ 0,6-2,00 mm myydään metritavarana.

On olemassa myös pehmeää lankaa ja puolikovaa lankaa. Työstettävyysero näissä ei ole mielestäni suuri: ainoastaan käyttötarkoitusta kannattaa miettiä lankaa ostaessa. Pehmeä lanka on sitkeämpää kuin puolikova, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että se venyy helpommin eikä tarvi venytettäessä niin usein lämmitystä. Kova lanka on hieman kovempi työstää, mutta alle 1 millin langat taipuvat hyvin olivatpa ne kovia tai pehmeitä. 2 millisen langan saa kyllä ihan hyvin taivutettua renkaaksi tai sormukseksi ilman sen erikoisempia työkaluja vaikka olisikin kovaa materiaalia. Taivuttaminen vaatii vaan hieman enemmän voimaa.

Lenkkejä tehdessä valitsen puolikovan langan, koska se pysyy paremmin muodossa kuin pehmeä lanka ja siitä syystä renkaat eivät pääse aukeamaan niin helposti. Koska pehmeä lanka on herkempi taipumaan kuin kova, sitä on helpompi työstää lankaa punottaessa ja hieman monimutkaisimmissa muodoissa.

Lanka on hyvin monipuolinen, koska sitä voi käyttää monella eri tavalla. Langasta voi tehdä koruja ja koruosia punomalla. Langan punomiseen on monia erilaisia versioita, niitäkin tapoja voi itse keksiä lisää. Langasta voi tehdä renkaita mikä onkin luultavasti yleisin käyttötapa langalle. Myös lankaa taivuttelemalla saa tehtyä näyttäviä ja suuriakin koruja. Langasta saa koruihin myös ripustuslenkkejä ketjuja, helmiä tai kiviä varten. 

Monesti lanka käsitetään pöyreänä, mutta se voi olla myös puolipyöreää tai neliskanttista. Esimerkiksi puolipyöreästä langasta saa nopeasti sormuksen eikä sitä tarvitse enää sen kummemmin tasoitella sisäpuolelta ja näin säästää materiaalia siihen nähden, jos saman tekisi pyöreästä langasta.
Pelkästään langan muoto voi antaa esimerkiksi renkaista tehdylle korulle aivan erillaisen ulkonäön kun se tehdään eri mallisesta langasta.

Kuvassa oleva hopelanka on vedetty neliskanttiseksi ja sen jälkeen siitä on tehty rengas vieteri. Käytin renkaita riipuksissa ripustuslenkkinä.

Hopealevyt 0,4-1,00 mm 925‰ hopea. Puheessa 08 = 0,8mm paksuinen levy ja 1 = 1mm levy.
Kaikki hopealanka.fissä myytävät levyt ovat pitoisuudeltaan saman arvoisia levyn paksuudesta riippumatta. Langassa on pehmeä ja puolikova mutta levyssä ei ole samalla tavalla eroja kovuudessa.


Eri vahvusten levyjen työstämisessä on huomattavin ero ja siksi kannattaa miettiä tarkkaan millä työkaluilla levyä leikkaa tai sahaa. Sahatessa kannattaa valita oikeanlainen terä, jotta työskentely sujuu sulavasti ja niin sanotulta hukkamateriaalilta välttyy.
Hopealevy on materiaalina monipuolinen ja siitä voi tehdä melkenpä mitä vaan.

Levystä voi leikata tai sahata eri mallisia paloja ja ne voidaan liittää toisiinsa renkaiden avulla tai juottamalla palat kiinni toisiinsa juotteen ja kaasuliekin avulla. Levystä saa tehtyä putkia tai reunuksia kivien istutusta varten.

Levyä voidaan myös muotoilla. Muotoillessa käytetään yleensä jonkinlaista vasaraa ja alasinta tai alasinlevyä.
Koruja tehdessä suosittelen itse paksumpia levyjä, koska niissä on hieman “pelivaraa”. Jos levyn pintaan tulee naarmu niin siinä on vielä materiaalia hioa se pois. Paksumpi levy on myös helpompi hioa ja kiillottaa, koska se ei samalla tapaa taivu kuin ohuet levyt.


Tässä linkit blogissa mainittuihin korumateriaaleihin Hopealangan verkkokaupassa

Hopealangat

Hopealevyt

Hopeaketjut

Helmet

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kiva homma

Innolla odotan jatkoa!

- pe 27. maaliskuuta 2015 12.25.33

(Ei otsikkoa)

Onpa kivaa ku joku viittii antaa ohjeita tietämättömälle

- pe 27. maaliskuuta 2015 14.47.47

Juottaminen

Olisi kiva saada selkeitä ja yksinkertaisia ohjeita kuruosien juotosmenetelmistä ja materiaaleista. Minulla pyrkii sulamaan niin juotosaine kuin korukin.

Jonne - pe 1. toukokuuta 2015 08.03.18