Hopean puhdistus kotikonstein

Monelle on varmaan tuttua se, kun hopeakoru tai -lusikat odottavat sitä oikeaa käyttöhetkeä tai tärkeää tilaisuutta. Kun niille vihdoinkin löytyy sopiva käyttöhetki, niin jokainen koru ja lusikka on kellertynyt tai jopa ihan musta. Hopean tummuminen johtuu metallin reagoinnista hapen kanssa. Hopean puhdistukseen myydään koruliikkeissä puhdistusaineita ja -tarvikkeita korujen puhdistusta varten. Onneksi löytyy sellaisiakin puhdistusmenetelmiä, mihin ei tarvita mitään erikoisia välineitä ja aineita, sillä hopeaesineiden puhdistukseen löytyy varmasti tarvittavat materiaalit kotoa.

Itse olen testannut kotona kahta erilaista tapaa puhdistaa tummentumat hopeasta ja alpakasta eli uushopeasta, ja olen todennut molemmat toimiviksi menetelmiksi.

Ensimmäinen tapa puhdistaa hopea on hyvä koruille, koska koruissa on monesti pieniä yksityiskohtia, joihin ei aina ylety. Tämä on myös todella nopea ja näppärä tapa, sillä korut voi jättää puhdistumaan sillä aikaa kun itse tekee jotain muuta. Tähän puhdistustapaan ei tarvita oikeastaan muuta kuin lämmityksenkestävä astia (mielellään lasinen, muovinenkin käy paremman puutteessa), foliopaperia, suolaa tai ruokasoodaa ja kuumaa vettä.

  1. Aseta foliopaperi astian pohjalle.
  2. Kaada suolaa folion päälle sen verran, että pohjalla on suolaa noin 2 mm kerros.
  3. Aseta puhdistettava esine astiaan ja kaada päälle kuumaa vettä.
  4. Hetken odottelun jälkeen tummentumien pitäisi olla poissa.
  5. Vesi on kuumaa, joten kannattaa varata työkalu, jolla korun saa vedestä polttamatta itseään.
  6. Samassa vedessä voi puhdistaa useammankin esineen, kunhan vain vesi pysyy kuumana. 

Tätä menetelmää käyttäessä saatat huomata folion kellastuneen ja tummuneen puhdistuksen lopuksi. Kaikki koruissa ollut lika on itse asiassa tarttunut folioon tapahtuneen kemiallisen reaktion vuoksi.

Toinen tapa puhdistaa tummentumat on fluorihammastahna, missä ei ole mitään ylimääräisiä hankaavia rakeita, koska rakeet naarmuttavat hopean pintaa. Hammastahnan lisäksi tarvitaan joku kankaan pala jonka sotkeutuminen ei haittaa, mielellään hieman isompi. Tapa toimii parhaiten isompien esineiden puhdistukseen. Levitysvälineenä voi käyttää myös pehmeäharjaksista hammasharjaa, jolla saa hyvin puhdistettua yksityiskohtaiset kaiverrukset.

Tahnaa laitetaan joko kankaalle tai hopean pinnalle. Aluksi tahna levitetään esineen pinnalle tasaisesti ja lopuksi kankaan avulla sitä hangataan niin pitkään, että hopea kiillottuu ja tahna häviää näkyvistä. Tarvittaessa tahnaa voi lisätä.

Takaisin blogiin